من هفده سال داشتم که نوشتن خاطرات را شروع کردم. آخرین روزهای اسفند هر سال، یک سررسید متوسط میخرم و در پایان هر روز، وقایع همان روز را ساده می نویسم. اکنون که به خاطرات مثلاً ۲۵ سال پیش مراجعه میکنم، خواندن مطالب، برایم بسیار هیجانانگیز و جالب است؛ وقایع و رویدادهایی را میخوانم که گذشت زمان، آن را از یادم برده است. اسم افرادی را میخوانم که اگر این خاطرات نبود، کلاً فراموشاش کرده بودم. نوشتن خاطرات راهی برای درک بهتر زندگی است.
وقتی تجارب و احساسات شخصی خود را روزانه یا در دورههای خاص، روی کاغذ میآوریم و آنها را ضبط و ثبت میکنیم، به خود فرصت میدهیم تا «خودآگاهی» خود را توسعه دهیم. نوشتن خاطرات به ما این مجال را میدهد که با خود ارتباط مؤثری برقرار کنیم و به ما این توان را میبخشد که بتوانیم مهارتهای اولیه را جهت ارتباط با دیگران کسب کنیم. با خاطرهنویسی میتوان خود را ارزیابی کرد و بر اساس نتیجه آن به اصلاح خود همت گماشت. نوشتن خاطرات موجب فراهمآوردن زمینههای مناسب برای شناخت بهتر و برملاکردن و طبعاً ایستادگی در برابر منیت منفی میشود که خود برای بالندگی شخصیت آدمی ضروری است.
با خاطرهنویسی، نکات تازه و بصیرتی نو در زندگی حاصل میشود و در الگوهای عاطفی زندگی تغییری سریع رخ میدهد. هر اندازه خاطرات دقیق، صریح و آشکار نوشته شود، به همان میزان بدفهمی و سوءتعبیرها به سطح میآید و خود را جلوهگر میسازد. نوشتن خاطرات، میتواند شما را از دست احساسات و عواطف منفی و نامطلوب خلاص کند. میتوانید با نوشتن خاطرات از موفقیتها و تواناییهای خود لذت ببرید و آنها را برای خود پایدار و گاه جاودان کنید. با خاطرهنویسی، انسانها خود را بهتر میفهمند و با فهمیدن و درک بهتر خود، توان ایجاد تفاهم با دیگران فراهم میشود.
نوشتن خاطرات به شما کمک میکند تا دریابید که مشکلاتتان چیست و چگونه رفتار خود را اصلاح کنید تا از عهده رفع آن مشکل برآیید. این امر باعث بهبود ارتباط شما با اطرافیان چه در زندگی شخصی و چه زندگی حرفهای نیز میشود. با نوشتن خاطرات به الگوی دشواریها و مشکلاتی که با آن روبهرو هستید، واقف میشوید و این امر شما را برای برخورد مستقیم با این مشکلات توانمند میسازد. اگر دارای الگوهای رفتاری متفاوتی باشیم، میتوانیم بهترین و مناسبترین الگو را در برخورد با مساله تبیین کنیم. با خاطرهنویسی عواطف و احساسات به نمایش درمیآید و خشم، تلخی، دلتنگی، رنجش و ناشکیبایی را احساس میکنیم. دفتر خاطرات شنونده خوبی برای غمها و ناشادمانیهای ماست. افراد بسیاری هستند که خاطرات روزانه مینویسند.
اگر دوست دارید خاطرات بنویسید، برای شروع کار خاطرات خود را به مدت یک هفته ثبت کنید. در ساعات آخر شب که برای خوابیدن آماده می شوید، به مدت ده دقیقه تمرکز کنید و آنچه در آن روز بر شما گذشته است، به روی کاغذ بیاورید. اگر نمیتوانید بنویسید، صدای خود را ضبط کنید و بعد از آن، خاطرات خود را از روی نوار پیاده کنید. بعد از یک هفته اگر دیدید توان و حوصله این کار را دارید، سررسیدی تهیه کنید و هر روز خاطرات خود را بنویسید. سالها بعد وقتی یادداشت های خود را می خوانید، لذت تلاش خود را خواهید چشید.
نگارنده: قادر باستانی